Het paard van Troyes

De volgende stad op ons pad was Troyes (/trwa/, maar Melissa zweert heilig bij /trojes/). Een stadje waar we niet zo veel van verwachtten, maar toevallig op onze weg lag. Maar wat een meevaller was dat. Blijkbaar is Troyes helemaal gespaard gebleven van de oorlog en staat het dus nog vol met historische gebouwen en middeleeuws ogende huisjes.

Ondanks Troyes niet zo groot is, heeft het toch 8 kerken, en het zijn allemaal pareltjes. Enkele kerken zijn gemaakt uit (slechte) lokale kalksteen. Hierdoor zijn ze heel mooi wit, maar wel erg broos, waardoor ze vaak hersteld moeten worden. Kunstenaars van weleer konden er wel schitterende beeldhouwwerken in maken. We hebben ook eens onze tijd genomen om de glasramen degelijk te bekijken. Melissa heeft haar kennis van de bijbel en parabels kunnen showen. Stijn (een rasechte ketter) was onder de indruk!

De buitenkant van de kerken zijn ook versierd. En bij de kerk van Saint-Jean zijn ze wel heel specifiek geweest. Lelijke engelen met een behoorlijk “wapen” waren te bewonderen aan de muren…. een mens vraagt zich toch wel af, waarom? Iets te compenseren?

Nu het brood in Frankrijk heeft toch een speciaal smaakje.We dachten een lekker “pain de campagne” gekocht te hebben (eens iets anders dan stokbrood), maar wat een gedrocht was me dat! In een poging de boel nog te redden hebben we er wentelteefjes mee gemaakt, maar dat was ook geen hoogvliegen 🙁 Melissa heeft de boel dan nog zitten pimpen met een dikke laag bruine suiker, maar toch: GEEN aanrader!

This Post Has 2 Comments

  1. Hey globetrotters,

    Leuke foto’s om een grijze saaie werkdag tijdens het middagdipje (neenee, geen -dutje…)op te beuren! Troyes is een leuk, gezellig stadje, ik vond het zelfs mooier dan Reims.
    Geniet nog van jullie trip! Dikke kussen, AH en P

  2. Inderdaad een prachtig stadje. Toen wij er waren regende het wel.Wij zullen nog eens terug moeten want papa heeft niet alle kerken gezien!

Leave a Reply

Close Menu